Уго Чавес отново замина за Куба за втори курс радиотерапия
Уго Чавес отново замина за Куба за втори курс радиотерапия / снимка: Reuters, архив

Президентът на Венецуела Уго Чавес съобщи вчера по националната телевизия, че отново отлита за Куба, за да се подложи на втори курс радиотерапия след операцията по отстраняването на тумор през февруари.

„Сега не е време да се умира, трябва да се живее, за да се види каква ще бъде нашата обновена родина”, заяви Чавес, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той ще остане в Куба пет дни, понеже и вторият курс лъчева терапия ще има пет сеанса.

На Чавес му остават не повече от седем месеца живот, в най-добрия случай до април 2013 г. Тази прогноза за здравословното състояние на президента на Венецуела Уго Чавес е на Хосе Рафаел Маркина, венецуелски лекар, който живее в САЩ, съобщава ТВ каналът Унивизион. „Не мисля, че Чавес ще живее повече от шест-седем месеца, като се съди по бързината, с която се развива раковото образование”, коментирал Маркина. Според лекаря у Чавес е диагностицирана лейомисарко, посочва БГНЕС.

През юни миналата година Чавес бе опериран за първи път в Хавана от рак в областта на таза, след което премина четири курса химиотерапия - три в Куба и един във Венецуела, припомня БТА. През октомври той обяви, че е победил рака, но след няколко месеца при контролен преглед кубинските лекари откриха ново злокачествено образувание на същото място. През февруари туморът бе отстранен в клиниката в Хавана, където левият президент бе опериран миналата година.