Уганда въвежда строги наказания за хомосексуалисти
Уганда въвежда строги наказания за хомосексуалисти / снимка: Guliver/Getty Images

Президентът на Уганда Йовери Мусевени подписа днес законопроект, налагащ строги наказания за хомосексуалност, въпреки възраженията на правозащитни организации, критиките на западни донори и предупреждението на САЩ, че той ще усложни отношенията между двете страни, предаде Ройтерс.

Новият закон увеличава сегашните наказания за всеки, хванат да прави секс с лице от същия пол.

Присъдата може да бъде доживотна, ако извършителят е носител на вируса ХИВ или извършва полов акт с непълнолетен.

Гей активисти се заканват да оспорят закона в съда. Те се страхуват, че законът ще накара други правителства да засилят наказанията и ще обезсърчат хората от правене на изследвания за ХИВ.

Високопоставен служител от администрацията на Барак Обама заяви, че САЩ ще преразгледат отношенията си с Уганда, ако законът влезе в сила. Вашингтон е един от най-големите донори на Уганда с помощи в размер на над 400 милиона долара годишно, допълва БТА.

Британският външен министър Уилям Хейг каза, че Лондон се съмнява в съвместимостта на законопроекта с конституцията на Уганда и задълженията, произтичащи от международните договори.

Угандийски правителствен говорител каза, че Мусевени е предприел необичайната стъпка да парафира публично документа, за да демонстрира независимостта на своята страна от западен натиск.