Учение на американски и румънски войници за проверка на румънските военни съоръжения
Учение на американски и румънски войници за проверка на румънските военни съоръжения / netinfo
"Хосподаржске новини"

Американски и румънски войници провеждат учение, целящо да се проверят румънските военни съоръжения, които трябва да станат първите бази на САЩ на територията на бившия член на Варшавския договор, съобщава пражкият всекидневник "Хосподаржске новини."

Американките планове, които предвиждат използването на бази в Румъния и България, срещат твърдата съпротива на Русия. Пентагонът обаче смята да прехвърли бойните си единици от досегашните бази с голям капацитет в Западна Европа, използвани от Вашингтон по времето на "студената война", в много по-малки военни обекти, които имат предимството, че са доста по-близо до чувствителни райони като Близкия изток, отбелязва вестникът.

Румъния и България, които станаха членове на НАТО през 2004 година, сега са твърди съюзници на Вашингтон и гарантираха, че са надеждни партньори като изпратиха войски в Ирак и Афганистан. "Важно е да продължим развитието и задълбочаването на отношенията между нашите армии", заяви в Букурещ командващият американските сухопътни сили в Европа генерал Дейвид Маккиърнън, отбелязва "Хосподаржске новини".

Зачестилите военни контакти между САЩ и Румъния предизвикаха критики от страна на Русия, а напрежението се засили и покрай намеренията на Вашингтон да изгради противоракетен щит в Полша и Чехия. Маккиърнън обаче отбеляза, че румънските бази няма да бъдат американски, че в тях американците ще бъдат само гости. Редовните военни учения на ротационен принцип в Румъния трябва да започнат догодина, а в България може би още тази година, пише "Хосподаржске новини".