/ БТА
Стотици хиляди ученици и учители в Мианма бойкотират днес отварянето на училищата след четиримесечна пауза заради пандемията, протестирайки срещу хунтата и кървавите репресии в страната, предаде Франс прес.

Според местни медии хунтата е отстранила от работа близо 150 000 преподаватели, присъединили се към кампанията за гражданско неподчинение на военния режим - около една трета от общия им брой.

Някои са арестувани и обвинени в престъпление по силата на закон, забраняващ насърчаването на бунтове и отклоненията от военния дълг във въоръжените сили.

Облечени със зелено-бели униформи, учителите бяха сред първите участници в демонстрации срещу хунтата, прерастващи в сблъсъци между военните и гражданските милиции. Мнозина преподаватели откликнаха на призивите за стачка, отправяни от лекари, инженери и работници; парализирани са цели сектори от икономиката.

Нови протести срещу военния преврат в Мианма

Поне "душата ми остава чиста", споделя учителка, пожелала анонимност. Оставена без заплата вече от месеци, тя отказва да се върне на работа, ужасена от кръвопролитията - силите за сигурност са убили през последните месеци най-малко 840 цивилни, включително деца и юноши.
 

Мнозина ученици също не ходят на занятия. Два дни преди изтичане на срока за записване в училищата (до края на май) 90 на сто от тях не са били регистрирани в учебни заведения, писа изданието "Мианма нау". Голям брой родители се страхуват, че в училище може да подложат децата им на идеологическа обработка, пояснява АФП.
БТА