Убиха лидер на ИД в Източен Афганистан при въздушно нападение

/ БГНЕС, архив
САЩ съобщиха, че е убит местен лидер на групировката "Ислямска държава" в източната афганистанска провинция Кунар, предадоха световните агенции.
 
Абдул Рахман е убит при въздушно нападение на 10 август заедно с още трима високопоставени лидери на терористичната организация в долината на река Печ, се посочва в разпространено днес от американските сили съобщение, цитирано от ДПА.
 
Бойци на Ислямска държава: Лидерът ни е мъртъв, очаквайте новия халиф

Смъртта на Абдул Рахман нанася още един удар по висшето ръководство на Ислямска държава, заяви командващият силите на НАТО и САЩ в Афганистан генерал Джон Никълсън.
 
В съобщението се посочва, че Рахман е бил основният кандидат да стане лидер на Ислямска държава, след като бившият лидер Абу Сайед бе убит при американски въздушен удар през юли.
 
Убиха високопоставен лидер на "Ислямска държава"

Сайед пое командването през април, след като предшественикът му Абдул Хасиб също беше убит от американските сили, посочва ДПА. Предшественикът на Хасиб, Хафиз Сайед Хан, също беше убит при операция на САЩ.
 
Според експерти напоследък се наблюдава значително укрепване на позициите на екстремистите в източните и южните афганистански провинции, отбелязва ТАСС. Все по-често към Ислямска държава се присъединяват командири и бойци от движението "Талибан".
БТА