/ БГНЕС
Турските военновъздушни сили подложиха на бомбардировка центъра на град Африн в Северна Сирия, предаде ТАСС, която се позовава на кюрдската информационна агенция Фърат. Според агенцията има убити и ранени, но точни данни за това няма.
 
Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че турски сухопътни части са достигнали покрайнините на Африн, допълни Ройтерс. По данни на базирания в Лондон център турски войници и съюзените с тях сирийски бунтовници напредват към града на изток с подкрепата на удари от въздуха.

Русия осъди като провокация твърденията за химическа атака в Източна Гута
 
Турция започна на 20 януари военната операция "Маслинова клонка" в района на сирийския град Африн, насочена срещу сирийските кюрдски милиции "Сили за защита на народа" (СЗН) и Партията на демократичния съюз, които Анкара смята за терористични организации, свързани с нелегалната Кюрдска работническа партия (ПКК).
 
В началото на март, когато Турция обяви, че преминава към втора фаза на операцията "Маслинова клонка", интензивността на бойните действия се е увеличила рязко. По данни на Фърат броят на загиналите мирни жители на Африн и околностите му през последните дни са надхвърлили 200 души. Отрядите на СЗН загубиха 283 бойци.
 
Над 500 цивилни жертви при бомбардировките в Източна Гута

Турската армия и формированията на Сирийската свободна армия поеха тази седмица контрола над градовете Раджо и Джиндерес, които са от голямо стратегическо значение за достигането на главната цел на операцията "Маслинова клонка" - обсада и прочистване от "терористи" на град Африн.
 
Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че операцията "Маслинова клонка" срещу сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) в района на сирийския град Африн ще бъде разширена в посока към иракската граница и конкретно към кюрдския град Кобане, предаде агенция Франс прес.
 
"След като веднъж изчистим Африн от терористите, ще прочистим също Манбидж, Кобане, Тал Абияд, Рас ал Айн и Камичли", заяви в град Мерсин турският президент в предавана по телевизията реч.

Има връзка между тероризма и нелегалните мигранти
 
Ердоган каза вчера, че турските сили ще отидат "до иракската граница".
 
Турският президент редовно говори за Манбидж, където са разположени американски войници, което още повече обтегна отношенията между Анкара и Вашингтон, вече силно напрегнати поради американската подкрепа за Силите за защита на народа.
 
Кобане има и символично значение, защото този град бе в центъра на интензивни боеве между "Ислямска държава" и СЗН, като кюрдите успяха да го превземат през януари 2015 г. след четири месеца боеве. Камичли до голяма степен е под контрола на местните кюрдски власти, но и силите на Дамаск имат ограничено присъствие там.

94 цивилни са убити при бомбардировки на сирийския режим близо до Дамаск
 
В речта си Ердоган призова НАТО да подкрепи турската офанзива. "Турция не е ли член на НАТО?", запита той.
 
"Ние отговорихме на призивите за намеса в Афганистан, в Сомалия, на Балканите. Сега аз също призовавам, хайде, елате в Сирия. НАТО, защо не идваш?".
БТА