/ БГНЕС
Има връзка между тероризма и нелегалните мигранти
96314
Има връзка между тероризма и нелегалните мигранти
  • Има връзка между тероризма и нелегалните мигранти
Между терористичните атаки в Европа и потоците нелегални мигранти има пряка връзка. Това заяви Валентин Цанков от Центъра за изследване на отбраната и сигурността. Според него на територията на ЕС са влезли между 5 и 7 хиляди бойци и всеки един от тях е потенциален терорист. По думите му с бездействието си ЕС подпомага инфилтрирането на радикализирани елементи на територията на Европа.

От центъра алармират и за битов тероризъм, като случая в Кьолн, при който мигрантите налагат по насилствен начин своите разбирания, религия и култура. Въпреки че трафикът на мигранти през България миналата година е намалял, граничният контрол е неефективен, защото нелегално влезлите на територията на страната са три пъти повече от заловените на границата, коментираха още от Центъра за изследване на отбраната и сигурността.

Наред с основните миграционни маршрути през 2017 година се активизира и т.нар. Източен маршрут, който минава от Турция през България и Румъния към Централна Европа, като включва придвижване и по море.

Бойци на „Ислямска държава“ проникват в Европа

Миналата година трафикът на мигранти през нашата страна е намалял, но това не означава, че границата се охранява ефективно, коментира Георги Савов: „Тези, които са влезли нелегално, са три пъти повече от тези, които ние сме хванали на границата или сме ги върнали. Може да се предположи, че има мигранти, които успешно са минали през българската граница и ние дори не сме установили тяхното преминаване“.

76% от мигрантите са мюсюлмани, а между 70 и 90% от тях са млади мъже. Близо 40% от мигрантите, пребивавали в България миналата година са от Афганистан, 18,10% са от Ирак, 17,50 % от Сирия. Миграцията води до увеличаване на престъпността и до появата на нови явления какъвто е битовият тероризъм, коментира още Савов.

„Тероризмът е всяване на страх. Когато се стигне до масови изстъпления – първото, на което бяхме свидетели на нова година в Кьолн преди две години, но те продължават и понастоящем, нещата вече отиват на битов тероризъм. Не напразно миналата седмица през уикенда в Германия имаше марш на жените против насилието на мигранти“.

мигранти Средиземно море
Guliver/Getty Images

Най-големите терористични нападения в Европа за последните години

Между терористичните атаки в Европа и потоците нелегални мигранти има пряка връзка, посочи Валентин Цанков: „Всичките през миналата година 17 по-големи атаки са извършени именно от тези хора. През 2006 година в Лондон имаше две терористични акта през 14 дни, извършени от местни хора, родени там, там израснали. Новите нападения са творение на пристигащите от районите, където се извършват боевете мигранти. Връзката е пряка. Пасивната позиция към момента на страните членки и наръководството на ЕС способства са инфилтрирането на тези елементи в европейските страни и това е явление с последващ ефект – не значи, че днес всички ще се самовзривят или ще извадят автоматите да стрелят, или ще се качат на камиона и ще преминат през празнуващи хора – това е перспектива. Има между 5000-7000 бойци, които са влезли и са на територията на ЕС. Всеки един от тях е потенциален терорист и всеки един от тях е потенциален убиец на хора, които нищо не подозират“.

Експерт: Европа трябва да се готви за война (ВИДЕО)

Досегашната политика на ЕС на квотно разпределение на бежанците трябва да бъде отхвърлена, защото не работи, категорични са от Центъра. ЕК трябва да предложи нов механизъм, който да балансира интересите на различните държави.