/ Thinkstock/Getty Images
Интерпол е разпространил списък на заподозрени бойци на „Ислямска държава“, които, според полицейската служба, са доплавали до Италия с лодка и вероятно се опитват да стигнат до други европейски държави. 50-те заподозрени в списъка са с тунизийска националност. Четирима вече са известни на разузнавателните служби, а един от тях е възможно да е пресякъл италиано-френската граница. Според материал на вестник „Гардиън“, групата е пристигнала в Сицилия между юли и октомври.

Най-големите терористични нападения в Европа за последните години
 
Напоследък плажът Торе Салса в сицилианския град Агридженто е едно от най-популярните места за опитващите се да достигнат Европа тунизийски мигранти. Безлюден, огрян от слънце плаж. Неголяма лодка се приближава до брега. Десетки хора слизат и бързо се придвижват към брега. На пясъка се виждат захвърлени дрехи и обувки. Това се показва на кадри от Агридженто, споделени в YouTube.
 
50-мата заподозрени от последния списък на Интерпол също са пристигнали в Сицилия. Те са достигнали италианските брегове между юли и октомври с рибарски лодки или други малки плавателни съдове, които са били изоставени на брега, казва за „Гардиън“ представител на европейските контратерористични служби.

Експерт: Европа трябва да се готви за война (ВИДЕО)
 
Тунизийските мигранти, голяма част от които напускат страната си заради икономически причини, пристигат, наблъскани в малки лодки, по 20-30 наведнъж. Групите изчезват в околностите край брега, избягвайки италианските гранични служители и полицейските проверки.
 
Местните власти наричат тези пристигания „призрачните появи“ и смятат, че над 3000 тунизийци са достигнали тайно до бреговете на Агридженто от юли досега. Полицията е успяла да спре и идентифицира само 400 души.

Събитията, белязали 2017 година
 
По думите на главния прокурор на града Луиджи Патронаджио, следователите не изключват сред пристигащите в Сицилия да има джихадисти. От октомври италианското правителство прилага контратерористична стратегия и използва морско патрули, за да предотвратява „призрачните появи“ на сицилианския бряг.
 
Салваторе Велла, прокурор в Агридженто казва, че за мигрантите не се знае нито какво са правили, нито къде са били преди:
 
„Със сигурност има такива, които не искат да бъдат идентифицирани. Те не искат пръстовите им отпечатъци да бъдат свалени. Затова, ако си терорист, незаконното пристигане в Агридженто е най-сигурният начин да достигнеш Европа. Лодките, които пристигат от Тунис, са съвсем различни от плавателните съдове, използвани от либийските трафиканти. Нямат нищо общо с разпадащите се мигратски лодки от Либия. Тунизийците идват с отлични лодки, направлявани от професионалисти, които познават морето добре“.

Арестуваха французойка в Сирия, вербувала 200 бойци за Ислямска държава (СНИМКИ)
 
Според данни на италианското вътрешно министерство, над 5500 тунизийци са пристигнали в Италия и са били идентифицирани през 2017 година. Страната е върнала обратно в родината им 2193-ма с полети, които излитат два пъти седмично от Палермо.
 
Италианските власти се затрудняват с връщането на пристигащите в законовия седемдневен срок. Голяма част от тях стоят в центрове за мигранти месеци наред или бягат на север.
 
През декември 2016 година 24-годишният тунизиец Анис Амри уби 12 души и нарани други 56-ма, врязвайки се с камион в коледен базар в Берлин. Пет години по-рано Амри е пристигнал незаконно с лодка в Европа.