Турция разполага ракети земя-въздух по границата със Сирия
Турция разполага ракети земя-въздух по границата със Сирия / снимка: Reuters

Турската армия подсили частите си по протежение на границата със Сирия, като изпрати ракетни батареи земя-въздух и бронетранспортьори в Мардин, предаде Анадолската агенция.

Ж.п. композицията с няколко противовъздушни батареи и бронетранспортьори пристигна на гарата в Мардин, която за случая бе поставена под засилена охрана, добавя агенцията.

Според показаните кадри от телевизия НТВ конвоят включва поне пет коли с установки за противовъздушни ракети.

Въоръжението ще бъде разпределено между частите, разположени по сирийската граница, уточнява агенцията, като цитира местен военен източник.

Придвижването на въоръжение става на фона на завземането за последните шест дни на три от седемте сирийски КПП с Турция от сирийските бунтовници.

Отношенията между Турция и Сирия, които силно се влошиха от началото на репресиите срещу протестното движение против режима на президента Башар Асад през март 2011 г., в края на юни сериозно се обтегнаха, след като сирийската ПВО свали турски боен самолет в морето край сирийските брегове, отбелязва БГНЕС.

Тогава турският премиер Реджеп Ердоган обяви, че правилата спрямо Сирия се променят и че всеки военен обект, който представлява идваща от Сирия опасност за сигурността по турската граница, ще бъде възприеман като мишена.