Турция иска обяснения за израелските самолети над Сирия
Турция иска обяснения за израелските самолети над Сирия / netinfo

Турция е поискала от Израел обяснения във връзка с два подвижни резервоара за гориво, намерени в югоизточната част на страната, след прелитането на израелски самолети над сирийска територия. За това информират Франс прес и Ройтерс, като се позовават на дипломатически източници.

Турският вестник "Хюриет" публикува снимки, които според изданието са на резервоари за гориво, изхвърлени от израелски самолети Ф-15, изпратени да съберат разузнавателни данни за сирийски обекти близо до турската граница.

Изхвърлените резервоари за гориво бяха намерени в четвъртък в турските окръзи Хатай и Газиантеп, близо до сирийската граница, часове след като Дамаск обвини Израел, че е бомбардирал неговата територия. Израел отказа да коментира сирийските обвинения.

"Поискахме от Израел да обясни какво се е случило", заяви пред Ройтерс турски дипломатически източник. Според същия източник турските власти се опитват да установят дали израелски самолети са нарушили за кратко турското въздушно пространство.

Сирия обяви, че противовъздушната отбрана на страната е обстреляла в четвъртък на разсъмване израелски самолети, нарушили сирийското въздушно пространство, припомня АФП. Сирийският министър на външните работи пристига в Анкара в понеделник за разговори с турския си колега. Дипломати посочиха, че Турция ще повдигне въпроса за израелските самолети.