/ iStock/Getty Images
Турция разположи безпилотни летателни апарати в Северен Кипър и не изключва възможността за нови оръжейни доставки за острова, заяви президентът Тайип Ердоган.

"Турция разположи безпилотни летателни апарати, включително ударни дронове, в Северен Кипър. Не изключвам възможността за нови доставки на оръжие на острова. Това е наше право. Трябва да осигурим пълна охрана на Севернокипърската турска република (СКТР) от всички посоки", цитира думите на турския лидер Анадолската агенция.

Той заяви, че това е първата реакция на Турция на решението на САЩ да отменят оръжейното ембарго за гръцки Кипър.

Ердоган коментира и възможността за създаване на нова турска военна база на полуостров Карпаз в Северен Кипър. Той изтъкна, че независимо от решението за създаване на военна база, самолетите на турските военновъздушни сили, излитащи от турска територия, и днес могат да достигнат острова за кратко време.

"Няма проблем и по този въпрос", увери той.

Турският лидер се спря на инициативата на кипърския гръцки лидер за провеждане на двустранна среща.

"Никос Анастасиадис (в Прага) настояваше за двустранна среща. Той дори привлече посредници. Отговорих, като припомних, че мандатът му изтича след два месеца. В ситуация като тази подобен въпрос не се обсъжда. Посочих също, че те (Никозия) винаги действат по нечия заповед. А това не е начинът, по който се правят нещата, и няма да доведе до желания резултат", каза Ердоган.

Кипър е разделен де факто между гръцката и турската общност от 1974 г. след въоръжено турско нашествие, предизвикано от държавен преврат в Кипър и опит за присъединяване на острова към Гърция. 37% от острова са окупирани, а през 1983 г. е провъзгласена Севернокипърската турска република (СКТР). Тя е призната само от Турция.
БГНЕС