Ердоган прие оставката на зет си
Ердоган прие оставката на зет си / Gulliver/Getty Images
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция обмисля да предприеме още съвместни стъпки в сферата на отбранителната индустрия с Русия, предаде Ройтерс, като се позовава на турската телевизия НТВ.

Ердоган говори пред журналисти вчера в самолета на връщане от руския град Сочи, където се срещна с президента на Русия Владимир Путин.

Ердоган уточни, че планира съвместни действия с Русия в отбранителната промишленост в сферите на производство на самолетни двигатели, изтребители и подводници. Той каза още, че по време на срещата с Путин е било обсъдено предложение за съвместното изграждане на две атомни електроцентрали.

Ердоган: Турция може да укрепва отбраната си така, както сама желае


Турският президент заяви, че Русия е предложила да работят заедно за изграждане на платформа за изстрелване на ракети в космоса.

Ердоган е заявил също пред журналсти в самолета, че не може да става дума за "отстъпление" що се отнася до доставката на втора партида от руските системи за провивовъздушна отбрана С-400, съобщава АФП, като се позовава на Анадолската агенция. Тъкмо обратното, двамата лидери са говорили за това "как да издигнат на по-високо равнище" турско-руското военно сътрудничество, е посочил Ердоган.

Тези изявления крият риск да обтегнат още повече отгошенията на Анкара с Вашингтон, който наложи миналата година санкции на Турция за покупката на руски системи за противовъзшна отбрана С-400, отбелязва АФП.

САЩ изключиха също Анкара от програмата за производство на изтребители Ф-35, изтъквайки, че руските системи С-400 са несъвместими с отбранителните капацитети на НАТО и ще застрашат изтребителите Ф-35.

В разговора с журналисти Ердоган е засегнал и въпроса за изключването на Турция от програмата и е призовал САЩ "да доставят самолетите или да върнат" платената от Анкара сума от 1,4 милиарда долара за самолетите Ф-35.

Ердоган не съобщи подробности за обсъжданията на срещата с Путин относно Северна Сирия, където през последните седмици се засилиха руски въздушни удари срещу протурски бойци, отбелязва АФП.

Ердоган: Турция е сред водещите страни в света, производители на безпилотна бойна технология

Турция и Сирия подкрепят противоположни лагери в Сирия, в района на Идлиб, където се намират протурски бойци. Районът остава извън контрола на Дамаск, който е подкрепян от Москва.

Турция и Русия договориха през 2020 г. споразумение за прекратяване на огъня в провинция Идлиб, припомня АФП. Турски и руски войници извършват операции по наблюдение в части от Идлиб, съгласно споразумението.

Не може да се отрече, че понякога се появяват проблеми в районите, в които се осигурява безопасността в Идлиб/.../ Ние подчертаваме важността да действаме заедно по този въпрос, е заявил Ердоган.

От своя страна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта необходимостта от "прилагане" на споразумението за примирие "относно отстраняване на терористичните елементи от Идлиб".
БТА