/ Thinkstock/Getty Images
Турските власти отговориха остро на вчерашните критики от страна на Европейския съюз заради дипломатическия конфликт между Холандия и Турция. „Късогледите изказвания на ЕС нямат никаква стойност за нашата държава“, се казва в изявление на турското външно министерство.

ЕС призовава за успокоение на обстановката между Турция и Холандия

Вчера в общо писмо върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан предупредиха Анкара да се въздържа от прекалени изказвания и действия, които рискуват по-нататъшно изостряне на ситуацията между нея и холандските власти. Отношенията между двете страни се влошиха в края на миналата седмица, когато Холандия забрани на двама турски депутати да участват в мероприятия с избиратели в страната. В отговор турският президент Реджеп Ердоган заяви, че холандските управляващи действат като нацисти.

НАТО призова Холандия, Германия и Турция да успокоят тона

От Външното министерство в Анкара посочиха също, че позицията на европейските лидери е необективна и избирателна. „Изказванията на Могерини и Хан съдържат неверни оценки и са направени, за да създадат различно възприемане на ситуацията. ЕС прилага избирателно правата, свободите и принципите на демокрацията, неговата позиция е далече от обективната“, се казва още в текста.

Ердоган обвини Меркел, че подкрепя терористи

Турското външно министерство посочва също, че ЕС е застанал на страната на Холандия, която „открито наруши правата на човека и европейските ценности“. Властите посочват също, че позицията на ЕС не отразява реалното положение на нещата, както това е било със „заявлението след опита за преврат от 15 юли 2016 г. в Турция и след нападенията на Кюрдската работническа партия (ПКК), намираща се в терористичния списък на ЕС“.
БГНЕС