/ БГНЕС
Анкара ще се опита да спре изтласкването на мигрантите от гръцките сили за сигурност
Турция ще разположи 1000 полицаи за специални операции, за да предотврати изтласкването на мигранти от границата с Гърция, заяви министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу.

Представителите на Фронтекс и гръцките полицейски части по границата са изтласкали обратно на територията на Турция 4 900 мигранти, каза министърът. По време на тези операции са ранени около 164 мигранти, съобщи вестник „Сабах”.

Себастиан Курц: Има тройна мрежа за сигурност, която ще спре нова мигрантска криза

Сойлу каза също, че властите се опитват да блокират преминаването на мигранти през Егейско море, за да предотвратят хуманитарна криза.

Миналата седмица турските власти обявиха, че повече няма да спират потока от мигранти, които искат да стигнат до Европа.
 


Решението бе взето, след като 36 турски войници бяха убити вследствие на въздушна атака срещу Идлиб в Северозападна Сирия.

Изданието подчертава, че реакцията на Гърция спрямо нелегални мигранти и търсещи убежище е жестока – използва се сълзотворен газ. Атина поиска помощ от ЕС за осигуряване на границите си и обяви, че заради увеличения миграционен натиск е спряла за 1 месец приемането на молби за убежище.
БГНЕС