Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Gulliver/Getty Images
Президентът на САЩ Доналд Тръмп забрани на Белия дом да публикува изявления за инцидента в Керченския проток, заяви Кристофър Андерсън, бивш съветник на бившия специален представител на САЩ за Украйна Кърт Волкър, в изслушване в Конгреса.

Стенограма от изказването му беше огласена от Националното обществено радио.

"Докато моите колеги от Държавния департамент своевременно подготвиха изявление, осъждащо Русия заради изострянето на ситуацията, високопоставени служители от Белия дом го блокираха", заяви Андерсън.

Екипажът на задържания в Украйна танкер се върна в Москва


Той отбеляза, че е информирал Волкър за това.

Андерсън предположил, че Белият дом планирал да получи повече информация поради неяснотата на ситуацията. В същото време той подчерта, че за разлика от президента, държавния секретар Майк Помпео и бившият посланик на САЩ в ООН Ники Хейли все пак направиха изявления за инцидента в Керченския проток.


Русия удължи ареста на украинските моряци, задържани в Керченския протокВ края на октомври Камарата на представителите на Американския конгрес официално стартира процедура по импийчмънта на президента. Причината за това бяха информации в медии, че Тръмп изглежда изисквал президентът на Украйна Володимир Зеленски да проведе разследване срещу сина на политическия му опонент Джо Байдън, в противен случай заплашил Киев със забавяне на военната помощ. Тръмп отрече твърденията. Според него именно Байдън искал уволнението на украинския генерален прокурор, който водеше разследване срещу компанията на сина му.
БГНЕС