/ Gulliver/Getty Images
Доналд Тръмп заяви, че смята да произнесе речта, с която приема номинацията на Републиканската партия за президентските избори на 3 ноември, от Белия дом, нарушавайки дълга традиция, предаде Франс прес.

"Смятаме, че това би било най-лесно за гарантиране на сигурността", заяви Тръмп по телевизия "Фокс нюз".

Доналд Тръмп трябваше първоначално да поеме официално ролята на кандидат на Републиканската партия на 27 август пред многобройни активисти в Шарлът, Северна Каролина.

Заради пандемията той трябваше да се откаже от масовото събитие, което е официален старт на предизборната кампания, и направи опит да прехвърли републиканската конференция във Флорида.

В САЩ президентите, които се кандидатират за втори мандат, трябва да разграничават служебната дейност, финансирана от държавата, от предизборната. Произнасянето на речта, с която се приема кандидатурата, рискува да размие тази разделителна линия, но милиардерът републиканец, който вече редовно използва президентската трибуна, за да атакува съперника си демократ Джо Байдън, изтъкна логистичните предимства на този вариант.

"Това е мащабна операция, мисля да я организираме от Белия дом, защото няма да има придвижване на хора, ще бъде лесно за изпълнение. И декорът е превъзходен", аргументира се той." Това определено е и най-евтиният вариант, каза още Тръмп, като подчерта, че решението още не е взето. "Ако по някаква причина някой има проблем с това, бих могъл да отида другаде", добави президентът.

Коронавирусът, който взе над 156 000 жертви в САЩ, напълно обърка предизборната кампания, като направи предизборните митинги невъзможни.

Демократите се готвят за конференция, която почти изцяло ще бъде виртуална. Тя ще се състои от 17 до 20 август в Милуоки, щата Уисконсин.  
БТА