Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Gulliver/Getty Images
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че отправените му от контролираната от демократите Камара на представителите обвинения за импийчмънт са оскърбление към конституцията и трябва да бъдат отхвърлени, предаде Ройтерс.

"Сенатът трябва бързо да отхвърли тези неадекватни обвинения за импийчмънт и да оневини президента", се казва в обобщение на становище на Тръмп преди началото на процеса му в Сената утре.

Тръмп е обвинен в злоупотреба със служебно положение с молбата си към Украйна да разследва политическия му съперник Джо Байдън и в възпрепятстване на разследване на Конгреса на поведението му.

Конгресмени демократи: Тръмп трябва да бъде отстранен от поста си

Според Тръмп теорията на демократите от Камарата за злоупотреба със служебно положение не е наказуемо с импийчмънт нарушение, а възпрепятстването на работата на Конгреса се отхвърля като лекомислено и опасно с аргумента, че президентът е упражнил законните си права с отказа да уважи исканията на Конгреса за информация.

Според екипа на защитата на Тръмп президентът не е излязъл от рамките на правомощията си, когато е поискал миналата година от украинския президент Володимир Зеленски да разследва Байдън и сина му Хънтър в рамките на борбата с корупцията.

Тръмп за обвиненията за импийчмънт: Това е измама (ВИДЕО)

Според демократите Тръмп е злоупотребил със служебното си положение, като е задържал изпращането на военна помощ за Украйна, за да й окаже натиск, и е възпрепятствал работата на Конгреса с отказа си да предостави документи и като е забранил на служители на администрацията си да дадат показания.

Екипът на Тръмп заявява, че президентът е защитен от гарантираното в конституцията разделение на властите.
БТА