Доналд Тръмп пристигна в Уест Палм Бийч, Флорида, според Twitter NBC Politics. „През последния час от президентството си президентът Тръмп пристигна в Уест Палм Бийч, Флорида“, се казва в него.
 

Доналд Тръмп и съпругата му Мелания за последно излетяха от Белия дом днес преди церемонията по встъпването в длъжност на Джо Байдън. Това бе последното им пътуване с Air Force One като президентска двойка, поне за този мандат.

Доналд Тръмп и Мелания Тръмп
Gulliver/Getty Images

Във Флорида е пищната резиденция на Тръмп в Мар-а-Лаго, където той редовно прекарва уикендите и празниците по време на президентството си и където прие някои световни лидери, като японския премиер Шиндзо Абе и китайския лидер Си Дзинпин.
 

Това е второто по големина имение в целия щат и 22-рото по големина в Съединените щати.

Доналд Тръмп и Мелания Тръмп
Gulliver/Getty Images


Сградата с изглед към Атлантическия океан е построена през 1927 г., разполага с почти 130 стаи и приемна.



На територията му има още басейн и пет тенис корта. Тръмп заема част от тази сграда, която е затворена зона, с отделен затворен клуб. Според Forbes цената на имението е 160 милиона долара.

„Море до езерото“, така се превежда испанското название на имението от близо 81 декара, е курорт и национална историческа забележителност в Палм Бийч, Флорида. Построено е от 1924 до 1927 г. от наследницата на компания за зърнени култури и популярна дама във висшите кръгове Марджъри Мериуедър Поуст, най-богатата жена в Съединените щати тогава. Тя наела за целта архитекта Мариън Симс Уайът, а Джоузеф Ърбан създал вътрешния дизайн и външните декорации.

Палатът с 5810 кв. м площ приютява 126 стаи, от 1995 г. насам има клуб „Mar-a-Lago“, клуб само за членове със стаи за гости, СПА център и други хотелски удобства.

То се намира в окръг Палм Бийч на бариерния остров Палм Бийч, с Атлантическия океан на изток и вътрешнобрежния воден път на Флорида на запад.

Преди смъртта си през 1973 г. Поуст завещава имота на Службата за националните паркове, надявайки се, че той може да се използва за държавни посещения или като Зимен бял дом, но тъй като разходите за поддържане на имота надвишават средствата, предоставени от Поуст, и e трудно да се подсигури съоръжението (тъй като се намира в полетната зона на летище Палм Бийч), имотът е върнат на Фондация Поуст с акт на Конгреса през 1981 г.



През 1985 г. Mar-a-Lago е закупен от Доналд Тръмп за около 10 милиона долара, според запознати. Първоначално той предложил на клана Поуст 15 милиона долара за имението, но семейството отхвърлило офертата му.



Тогава Тръмп закупил за 2 милиона долара парцел земя между „Мар а Лаго“ и океана от Джак Мейси, бивш собственик на KFC, като обявил, че ще си построи свой дом там, който би затворил гледката от „Мар а Лаго“ към плажа. Заплахата (или блъфът му) довела до спад на пазарния интерес към имението, накрая Доналд Тръмп го придобил за 7 милиона долара през 1985 г., като, според различни източници, общо покупката му излязла около 10 милиона.

Семейството му поддържа частните стаи в отделна, затворена зона на къщата и терена.



Тръмп редовно пребивава там по време на мандата си на президент на Съединените щати, наричайки го Зимният Бял дом или своя Южен Бял дом.

От септември 2019 г. Мар-а-Лаго стана основната резиденция на Доналд и Мелания Тръмп, които преди това основно са пребивавали в Ню Йорк.

„Море до езерото“ е второто по големина имение в щата Флорида и 22-ро по големина в САЩ. През 2018 г. Forbes оцени стойността на имението на около 160 милиона долара, много над цената за покупката му от Тръмп, заради основния ремонт, пищни забележителности и мебелировка, изключителното местоположението, както и неговата историческа стойност и значение.

В клуба са изнасяли концерти Селин Дион и Били Джоел, Майкъл Джаксън и Лиза Мари Пресли прекараха в имението своя меден месец. Според финансовите отчети клуб „Мар а Лаго“ има общи приходи от 29,7 милиона долара от юни 2015 до май 2016 г. Приходите му за календарна година са били съответтно 25,1 млн. долара за 2017, 22 млн. за 2018 и 21,4 млн. за 2019 г.

Превод и редакция: DarikNews