Доналд Тръмп и съпругата му Мелания напуснаха Белия дом няколко часа преди церемонията по полагане на клетва от Джо Байдън

Действащият президент на САЩ, републиканецът Доналд Тръмп и съпругата му Мелания напускат Белия дом в 08:00 часа сутринта местно време и ще летят до имението си Мар-а- Лаго във Флорида, пропускайки церемонията във Вашингтон.

Президентът Тръмп пристигна в Обединената база Андрюс за последната си церемония за сбогуване, той е видян публично за пръв път от повече от седмица. Очаква се той да се прости с кратка реч, преди да потегли на последния си президентски полет до Палм Бийч.

Мелания Тръмп каза чао на Белия дом в строга бизнес визия (ГАЛЕРИЯ)


Тълпата скандира „ние те обичаме“ и Тръмп отговори „и ние ви обичаме! И го казвам от сърце“. "Невероятни четири години, постигнахме много заедно", каза той. Мелания Тръмп каза, че да бъде първа дама "беше най-голямата ми чест, благодаря за вашата любов и подкрепа. Бог да ви благослови всички!"

Тръмп направи обзор на своите постижения, сред които и създаването на ваксина срещу коронавируса (който той отново нарече "китайския вирус") "за 9 месеца, вместо за 10 години, за 5 години". Той добави, че получените за него 75 милиона гласа в загубените избори срещу Байдън е рекорд за настоящ президент.

Той пожела късмет и успехи на новата администрация, защото е завещал добра основа за това. "Нещата, които направихме, бяха невероятни. Аз винаги ще се боря за вас - ще наблюдавам, ще слушам, и ви казвам: бъдещето на тази страна никога не е било по-добро! Довиждане, обичаме ви, ще се върнем по някакъв начин! Искам да благодаря на вицепрезидента Майк Пенс, на Конгреса - работихме добре, е, с определена част от Конгреса. И всички прекрасни хора от Вашингтон - желая ви хубав живот, ще се видим скоро!"

Тръмп на прощаване: Аз съм първият президент, който не е започнал нови войни (ВИДЕО)

По повод уверението на Тръмп, че ще се върне отново под някаква форма, коментаторите на "Фокс Нюз" припомниха слуховете, че милиардерът възнамерява да създаде нова патриотична партия.

По същото време Джо Байдън, който ще стане едва вторият президент католик, присъства на богослужение в катедралата "Свети апостол Матей" във Вашингтон. Към Байдън ще се присъединят и четиримата лидери на Конгреса, съобщи CNN, включително лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл и лидерът на демократите Чък Шумер.

Междувременно в официалния график на вицепрезидента Майкъл Пенс е посочено участието му в церемонията по инаугурацията на Байдън. Самият демократ по-рано заяви, че би приветствал присъствието на Пенс и че той само се радва от това, че Тръмп ще пренебрегне церемонията.