/ iStock/Getty Images
Започна издирването на трима непалски алпинисти, паднали в пукнатина по време на изкачване на Еверест - първият подобен инцидент на най-високата планина в света през този сезон, предаде агенция "Франс прес".

Те са преминавали през коварния ледник Кумбу, докато е носело провизии към лагер 1 - междинна станция по маршрута към 8 849-метровия връх на планината.

"Все още получаваме подробности, но знаем, че тази сутрин те са били ударени от силен снеговалеж и са изчезнали в пукнатината", каза Бигян Койрала от отдела по туризъм на Непал пред АФП.

"Екипите в базовия лагер работят заедно за издирването и спасяването", добави той.

Ледникът Кумбу е опасен, постоянно променящ се леден простор, който изисква от катерачите да преодоляват пукнатини по нестабилни „стълби“.

Хеликоптерът, изпратен за издирването, се завърна, без да открие изчезналите алпинисти.

Непалските водачи - обикновено етнически шерпи от долините около Еверест, се считат за гръбнака на катерачната индустрия в Хималаите.

Те съставляват около една трета от смъртните случаи на Еверест, което подчертава рисковете, които поемат в услуга на стотиците авантюристи, стремящи се да изкачат най-високия връх в света.

За всяка експедиция водачите извършват няколко предварителни опасни пътувания, за да пренесат палатки, храна и кислородни бутилки до високопланинските лагери.

През 2014 г. огромна маса от сняг, лед и скали пада и убива 16 непалски водачи в един от най-смъртоносните инциденти в Хималаите.

В Непал се намират осем от 10-те най-високи върхове в света. Всяка година планината посреща стотици приключенци през пролетния сезон за катерене, когато температурите са по-високи, а ветровете обикновено са спокойни.

През този сезон правителството на Непал е издало повече от 500 разрешителни за изкачване на различни хималайски масиви, включително 243 за Еверест. 
БГНЕС