Третират чужденците, домашни прислужници във Великобритания, като роби
Третират чужденците, домашни прислужници във Великобритания, като роби / снимка: DarikNews.bg, архив

Хиляди чужденци, главно жени, които работят като домашни прислужници, живеят у своите работодатели като истински роби, съобщи британският Канал 4 в свое журналистическо разследване. Във Великобритания работят около 15 000 имигранти, наети като домашна прислуга. Всеки пети от тях, редовно стават жертви на физическо насилие. „Две трети от домашните прислужнички чужденки  твърдят, че са били жертва на психическо насилие", заяви в предаването Джени Мос, юрисконсулт на лондонската благотворителна организация „Кълейън", оказала съдействие при разследването.

Почти толкова от анкетираните домашни прислужници чужденци твърдят, че не могат да напускат дома без позволение, и че почти никога не им се дават почивни дни. Три четвърти от анкетираните получават по-малко от средното възнаграждение за Великобритания - 50 лири на седмица.

„Когато днес говорим за робство, трябва да се разбира, че използваме тази дума не като метафора", заявил Ейдан Макуейд от международната организация „Антислейвъри интернешънъл". „Много от примерите на домашно робство, с които сме се сблъсквали в тази страна, са свързани с принудителен труд, когато на хората са били отнемани паспортите, не са имали възможност да пътуват, била са изолирани и заплашвани", посочва БТА.

Съществуването на този проблем било потвърдено и от Скотланд ярд, където е създадено специално подразделение за разследване на незаконните действия спрямо домашни прислужници. В момента, според представител на специализираното звено, се водят десет дела по обвинение в домашно робство.