Със сигурност сте виждали тази малка джаджа, когато сте си поръчвали пица за вкъщи. Приличаща на трикрако столче, тя предотвратява залепването на разтопената моцарела по картонения капак на кутията.

Джаджата е изобретена преди повече 50 години от аржентинеца Клаудио Даниел Троглия, разказва Voice of America (VOA).

"През 1974 г. изобретих CEPI, което означава разделител за пица. Аз съм родом от Буенос Айрес и със семейството ми споделяме дълбока любов към пицата. Но при всяка поръчка имаше проблем. В онези години кутиите за пица не се правеха от велпапе. Бяха направени от много тънък картон", разказва Клаудио пред

За да не залепва моцарелата към картона, заведенията започнали да поставят по 10-15 клечки за зъби върху пицата. Но докато се приберете вкъщи, клечките се обръщали и половината пица задължително се оказвала върху капака на кутията.

Идеята за разделителя за пица хрумнала на аржентинеца точно в един такъв момент. Прост, но гениален дизайн.

Клаудио Троглия бързо получава международен патент за изобретението си и то моментално се превръща в хит. Но никой не уважава неговата интелектуална собственост върху разделителя и започва неговото масово произвоство.

По това време мъжът нямал нужните средства, за да заведе дела в Аржентина и други части на света. И разочарован той оставя патентът да изтече без да получи от него необходимите печалби.

Изобретението на Клаудио естествено стига и до Съединените щати, където по-късно жена, живееща в Ню Йорк, патентова на нейно име разделителят за пица. През 1985 г. Кармела Витале представя изобретение с идентичен дизайн.

Днес аржентинецът притежава собствен ресторант, в който естествено предлага и пица. За него остава утехата, че скромното му изобретение е обиколило света. Той отдавна е преглътнал факта, че не е забогатял от разделителя за пица, който годишно се произвежда в милиони бройки, добавят от Voice of America (VOA).

"Единственото, което ми остана, е славата", казва с горчива усмивка Клаудио Даниел Троглия.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Voice of America (VOA)