Терористът Карлос Чакала: Аз съм революционер по професия
Терористът Карлос Чакала: Аз съм революционер по професия / снимка: Reuters, архив

Венецуелецът Карлос, чието истинско име е Илич Рамирес Санчес, се определи като "революционер по професия" при откриването на процеса срещу него в Париж, където е съден за четири атентата с 11 загинали и близо 150 ранени във Франция преди близо 30 години, предава АФП.

"Аз съм революционер по професия", отговори видимо спокоен обвиняемият, облечен с дънки и небесносиня блуза, на въпрос на председателя на съда Оливие Лоран. Той започна съдебното заседание с проверка на самоличността на обвиняемия. Делото се откри малко след 10.15 ч. местно време (9.15 ч. по Гринуич) пред специален Наказателен съд в Париж, съставен от професионални магистрати, специалисти по терористични актове.

Близо 60 френски и чуждестранни журналисти изпълниха банките в съдебната зала, отредени за представители на медиите, а разнородна публика се опитваше да влезе в залата, предава БГНЕС. Сред желаещите беше и противоречивият френски хуморист Диудоне, президент на комитета в подкрепа на "командира Карлос", който пристигна, за да изрази подкрепата си за "революцията" на обвиняемия.

В началото на съдебното заседание половин дузина адвокати, някои от които чуждестранни, седнаха пред клетката на Карлос, за да могат да общуват по-добре с клиента си. Илич Рамирес Санчес, който пое отговорност в интервю за венецуелски вестник за повече от 100 атаки, отнели живота на между "1500 и 2000 души", отрича да е замесен в четирите атентата, приписани му от френското правосъдие.

Заловен в Судан през август 1994 г. Карлос, който е венецуелски гражданин, от тогава се намира във френски затвори. Той беше признат за виновен през 1997 г. след първо дело срещу него за убийството през 1975 г. в Париж на трима мъже, от които двама полицаи, и беше осъден на доживотен затвор. Присъдата му по настоящото дело трябва да бъде произнесена на 16 декември.