Терористичен акт в Мумбай, над 100 загинали и повече от 300 ранени
Терористичен акт в Мумбай, над 100 загинали и повече от 300 ранени / netinfo

Осем бомбени експлозии разтърсиха днес железопътната мрежа на 17-милионния индийски град Мумбай /бивш Бомбай/, убивайки най-малко 135 души, на една от гарите е имало две експлозии. Всичките осем взрива станали във влакове. Някои били в движение, други - спрели на гарите.

Данните за загиналите и ранените родължават да са противоречиви, дори от официални
източници. Според главния министър на щата, където се намира Мумбай, убити са 147 души, а 439 са ранени.

Разминаването в числата бе обяснено от шефа на местната полиция със стремежа на органите на реда и на полицията първо да помогнат на ранените. Нашите
служби са заети преди всичко със спасителните операции. Те продължават и след падането на нощта, но усилията на спасителите са затруднени от започналия проливен дъжд, каза той.

Големите градове в Индия са поставени в повишена степен на тревога. Шефът на полицията на Мумбай заяви, че приоритет за силите на реда е да бъдат спасени ранените хора. Въпреки това силните мусонни дъждове пречат на спасителните операции.

Индийският премиер Манмохан Сингх свика извънредно заседание на кабинета. Той обеща, че правителството ще победи терористите и прикани населението към спокойствие. Вътрешният министър Шиврадж Патил заяви, че властите са имали информация за предстоящо нападение, но не са знаели точното място и час на атаката.

Полицията е започнала операции в различни части на страната след експлозиите и вероятно издирва заподозрени. Индийска телевизия съобщи, че един заподозрян вече е задържан.

Експлозиите са станали в интервал от 20 минути във вагони от първа класа и на пероните. Според Франс прес шест от взривовете са станали във влакове или на пероните на гарите, а седмата е била в метрото. Експлозиите са засегнали гари, разположени в западните предградията на мегаполиса, наричан финансовата столица на Индия.

Полицията посочи, че терористи стоят зад взривовете, които са "координирани" и "синхронизирани", за да причинят най-много жертви във вечерния пиков час, когато хората се прибират от работа.

Железопътната мрежа на Мумбай се използва от шест милиона пътници всеки ден и е една от най-натоварените градски ж.п. мрежи в света, отбелязва ДПА.

Индийските сили за сигурност са поставени в състояние на максимална бойна готовност. Допълнителни подразделения на силите за сигурност са разположени на летищата в цялата страна, а командоси са изпратени на летищата в Делхи, Мумбай, Бангалор и Калкута.

Говорител на гражданската авиация заяви, че на изпращачите и посрещачите е забранено да влизат в летищата, а проверките на багажа са засилени. Разписанието на полетите обаче не е засегнато от засилените мерки за сигурност.

В Делхи полицията е поставила заграждения по улиците и претърсва хотелите. В индийската част на Кашмир, където днес бяха убити седем души, по улиците са разположени допълнителни подразделения на силите за сигурност.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана осъди с най-остри думи атентатите в Мумбай. "Шокиран съм от бомбените атентати в Мумбай и осъждам с най-твърди думи тези будещи презрение актове на тероризъм", се казва в изявление на Солана.

Британският премиер Тони Блеър също категорично осъди "жестоките и срамни" атентати на гарите в индийския град. "Не може да има никакво оправдение за тероризма. Мислено сме с жертвите и с техните семейства", отбелязва Блеър.

Френският президент Жак Ширак изрази солидарността на Франция със семействата на жертвите и осъди твърдо атентатите.

Италианският външен министър Масимо д'Алема също изрази солидарността на правителството и на италианците с индийците. Той подчерта, че подобни атентати няма да накарат международната общност да се откаже от решимостта си да се бори срещу тероризма.

Пакистан тази вечер остро осъди серията от бомбени нападения в Мумбай и ги определи като жалък акт на тероризъм.

В миналото Мумбай не веднъж е ставал обект на бомбени нападения. През 1993 г. при серия от експлозии загиват повече от 300 души и са ранени повече от 1000.

Атентатите не са рядкост и в други части на Индия, отбелязва АФП. На 7 март 2006 г. в града Бенарес при троен атентат загинаха 23 души. На 29 октомври 2005 г. при троен атентат в Делхи загинаха 66 души. Индийските власти обвиняват за всички тези атентати ислямистки групировки, базирани в Пакистан и действащи в индийската част на Кашмир.