Тед Круз и Бърни Сандърс спечелиха първичните избори в Уисконсин
Тед Круз и Бърни Сандърс спечелиха първичните избори в Уисконсин / Guliver/Getty Images

Републиканецът Тед Круз заяви, че безапелационната му победа на първичните избори в щата Уисконсин (с 49 процента от вота срещу 34 процента за Доналд Тръмп) показва, че партията започва да се обединява около него, макар да призна все по-реалната възможност битката за партийната президентска кандидатура да продължи чак до конгреса през лятото.

"Тази вечер беше повратна точка. Или преди Кливланд, или на самия конгрес в Кливланд ние заедно ще спечелим мнозинство от делегатите и заедно ще победим Хилари Клинтън през ноември. Побеждаваме, защото сплотяваме Републиканската партия", заяви той снощи пред аплодиращите го привърженици в Милуоки.

Клинтън и Тръмп запазват водещите си позиции на първичните избори в САЩ

Консервативният сенатор от Тексас бе подпомогнат в Уисконсин от губернатора на щата, републиканеца Скот Уокър, който се отказа от собствените си президентски амбиции през септември, както и от ударна кампания с рекламни клипове, финансирани от Super-PACS - независими спонсори, подкрепени от водещи партийни фигури, страхуващи се, че Тръмп ще докара републиканците до съкрушителна поражение през ноември. Щабът на Тръмп обвини Круз, че е спечелил благодарение на изсипаните "безчет милиони долари и лъжливи реклами". "Тед Круз е по-лош от марионетка - той е троянски кон, защото е използван от партийните босове, опитващи се да откраднат номинацията от г-н Тръмп", се казва в декларацията.

Тръмп и Клинтън - големите победители на "Супер вторник" с по 6 щата засега

Претендентът за кандидатурата на Демократическата партия Бърни Сандърс също спечели с лекота в Уисконсин (56 процента от гласовете), набирайки скорост в борбата срещу фаворита Клинтън (44 процента), макар че тя запазва решаващата си преднина в броя на спечелените делегатски гласове. Това е шестата му победа в последните седем вота за номинацията. Той отново привлече гласовете на младите - 81 процента от 18 до 29-годишните са гласували за него според екзитполовете. Предстои му обаче трудната задача да победи на 19 април в Ню Йорк и още пет други източни щати на 26 април. Клинтън, която не се яви публично в Уисконсин снощи, призна поражението си и поздрави Сандърс в Туитър. Пре последните дни тя се концентрира върху щата Ню Йорк, където бе сенатор от 2001 до 2009 година и според сондажите е фаворит.

Клинтън разполага с общо 1 771 делегати срещу 1 092 за Сандърс според оценката на Си Ен Ен, включително 500-те суперделегати, които й гарантираха своята подкрепа на конгреса във Филаделфия. Мнозинството, необходимо за спечелване на номинацията, е 2 383 гласа, отбелязва Франс прес.

Източник: БТА