Тръмп и Клинтън - големите победители на Супер вторник с по 6 щата засега
Тръмп и Клинтън - големите победители на Супер вторник с по 6 щата засега / БГНЕС, архив

Кандидатът за президентската номинация на американските републиканци Доналд Тръмп заяви, че иска да обедини Републиканската партия, предадоха световните агенции.

"Аз съм обединител. Знам, че на хората им е трудно да го повярват. Но мисля, че ние ще бъдем по-открити и по-единни. Мисля, че ние ще бъдем една доста по-голяма партия. Мисля, че ще спечелим изборите през ноември", каза Тръмп в Палм Бийч в щата Флорида малко, след като стана ясно, че досега в "Супер вторника" той печели първичните избори на американските републиканци в 6 щата (Джорджия, Вирджиния, Масачузетс, Алабама, Тенеси и Арканзас).

В туитър Тръмп благодари последователно на тези щати, че са му гласували доверие.

Това беше една фантастична вечер, каза той пред свои поддръжници в Палм Бийч и ги призова за подкрепа на първичните избори в щата Флорида на 15 март.

Доналд Тръмп с убедителна победа в Невада

На второ място в лагера на републиканците засега остава Тед Круз със спечелени досега в супервторника първични избори в щата Тексас и в щата Оклахома.

След победата в Тексас, Тръмп каза, че е поздравил Круз. В Тексас се печелят най-много делегати за партийния конгрес на републиканците, на който се определя кандидатът за президент (а именно 155 делегата в Тексас за републиканците).
Круз пък поздрави Тръмп за победата му в останалите щати.

Най-големият губещ в лагера на републиканците се очертава Марко Рубио от Флорида. В най-малко три от щатите, в които имаше първични избори, Рубио остана на второ място, но не успя да победи Тръмп във Вирджиния, където водеше най-активна кампания, отбелязва ДПА.

Пред поддръжниците си във Флорида Рубио каза тази нощ, че подкрепата за Тръмп намалява, докато тази за него се увеличавала. На първичните избори във Флорида на 15 март гласоподавателите на този щат ще изпратят ясно и силно послание, че партията на Линкълн и на Рейгън и президентството на САЩ никога няма да попаднат в ръцете на този мошеник, каза Рубио, визирайки Тръмп.

"Супер вторник": ключов ден в американския политически календар

Кандидатката за президентската номинация на американските демократи Хилари Клинтън пък отново атакува изказванията на Тръмп за мексиканците и мюсюлманите и посочи, че той има стратегия да раздели Америка, предаде Франс прес.

В реч, произнесена в Маями, в навечерието на първичните избори във Флорида, Хилари Клинтън, каза, че нивото на изказванията в другия лагер (републиканския) никога не е било толкова ниско.

Клинтън спечели първичните избори в "Супер вторника" досега в 6 щата - Джорджия, Алабама, Тенеси, Вирджиния, Арканзас и Тексас, както и партийните събрания в Американска Самоа. Победата на Клинтън в тези щати отразява нейната силна позиция в американския Юг, отбелязва Асошиейтед прес.

Там американските цветнокожи са значима част от електоралната база на демократите и повечето от тях подкрепят Клинтън.

Бърни Сандърс спечели в родния си Върмонт, където беше приветстван от поддръжници. Сандърс победи и в щата Оклахома.

Гласуването на първичните избори и партийните събрания в супервторника продължава в някои американски щати.

Източник: БТА