Талибаните заплашват да убият италиански журналист
Талибаните заплашват да убият италиански журналист / netinfo

Един от талибанските лидери Молла Дадула заплаши да убие отвлечения в Южен Афганистан италиански журналист Даниеле Мастроджакомо, ако Рим не посочи до 7 дни дата за изтегляне на войските си от страната, предаде Франс прес.

Изобщо не сме враждебно настроени към италианците, но войските им са тук. Ако насрочат дата за изтеглянето си, ще освободим италианеца, заяви Молла Дадула в интервю по телефона за АФП.

В провинция Кабул и Западен Афганистан, които са сравнително спокойни райони, са разположени близо 2000 италиански военнослужещи от Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан под командването на НАТО /ИСАФ/.

Дадула настоя също така да бъдат освободени двама говорители на талибаните. "Нашите медии трябва да имат възможност да разпространяват новините си без цензура", добави той. Миналата седмица талибански сайт бе блокиран от пакистанския им доставчик на Интернет, пояснява агенцията.

Междувременно италиански представители призоваха талибаните да докажат по неопровержим начин, че наистина държат като заложник репортера на вестник "Република" и двамата му афганистански гидове, които от седмица са в неизвестност. За да има диалог, те трябва да докажат, че Даниеле е още жив, заяви посланикът на Рим в Кабул Еторе Франческо Сегуи, цитиран от АФП.

Италианското външно министерство обяви в комюнике, че все още няма точни данни за съдбата на Мастроджакомо, и поднови своя призив към медиите да бъдат предпазливи, когато разпространяват непотвърдена информация.