Обявиха 15 август за празничен ден

Талибаните обявиха 15 август за обществен празник в Афганистан, за да отбележат една година, откакто превзеха Кабул на фона на хаотичното изтегляне на силите на САЩ и техните съюзници, предаде ДПА.

От къси поли до бурки: Жените в Афганистан преди и след талибаните (СНИМКИ)

"На 15 август е първата годишнина от победата в джихада на афганистанците, предвождан от Ислямско емирство Афганистан, срещу окупационните сили на Америка и нейните съюзници", се казва в изявление на министерството на труда.

Афганистан: Мястото, което разтърсва човешките съдби (СНИМКИ)

Талибански бойци влязоха в Кабул миналата година, след което поетапно възобновиха елементите на строгото си управление. Силите за сигурност на бившето правителство на Афганистан се разпръснаха, а афганистанският президентът избяга от страната. Десетки хиляди афганистанци се стекоха към международното летище в Кабул в опит да избягат от родината си.

В опит да избягат от талибаните: Хиляди са се струпали около летището в Кабул

Оттогава произволните арести, извънсъдебните убийства на служители на бившите власти, атаките на "Ислямска държава" срещу религиозни малцинства и икономическите затруднения се превърнаха в ежедневие в Афганистан, отбелязва ДПА.

Наскоро президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че при американски въздушен удар в Кабул е бил убит лидерът на "Ал Каида" Айман аз Зауахири. Талибаните осъдиха атаката и казаха, че не са знаели, че Аз Зауахири е в Кабул.

БТА