Втора експлозия е избухнала до летището в Кабул на място, където е имало множество американци, съобщава "Фокс Нюз", цитирана от БГНЕС. 

Най-малко 72 души бяха убити, а 140 други бяха ранени при експлозиите на летището в Кабул.

12 американски военнослужещи са били убити при нападението край летището в Кабул, съобщи Пентагонът. Единайсет от загиналите са морски пехотинци, един е медик от флота, предаде Асошиейтед прес. Ранените сред американските сили на кабулското летище са 15, каза началникът на централното командване на въоръжените сили на САЩ ген. Кенет Макензи в Пентагона по време на видеовръзка с журналисти.

ИДИЛ пое отговорност за атаката, съобщават световните медии.

Според турска телевизия в Кабул е проехтял трети взрив. Телевизия "Ал Арабия" съобщи за още два мощни взрива в околностите на Кабул, предаде ТАСС.

Говорител на ООН заяви, че засега няма информация да има пострадали сред служителите на световната организация.
 

Експлозията се дължи на атентатор-самоубиец, а местните медии твърдят, че в престрелката са участвали бойци и водени от САЩ коалиционни сили, натоварени с охраната на летището на фона на продължаващата евакуация на войски, дипломати и цивилни.

Според Ройтерс, говорител на САЩ е потвърдил, че самоубийствена атака е могла да причини експлозията. По данни на "Уолстрийт Джърнал", американската армия е била засегната от взрива. 

Говорителят на Пентагона Джон Кърби съобщи, че експлозията, станала на един от трите входа към летището, е била част от "комплексна атака", взела жертви.

Той каза също, че е имало поне още една експлозия във или близо до хотел "Барън", който се намира близо до този вход. "Можем да потвърдим, че експлозията при входа Аби е резултат от комплексна атака, при която има известен брой убити и ранени американски и цивилни", написа Кърби в Туитър.

Малко преди това турското министерство на отбраната съобщи в Туитър, че е имало две експлозии извън периметъра на летището в Кабул.


  Малко по-рано британското правителство предупреди, че терористичната заплаха, заради която страната препоръча тази нощ нейни граждани да не отиват на летището на Кабул, е "много сериозна" и "непосредствена". Късно снощи Великобритания посъветва своите граждани да не пътуват до летището на Кабул, за да бъдат евакуирани от Афганистан, посочвайки, че има голям риск от терористична атака.

Служител е заявил, че има ранени афганистанци, но все още няма информация за жертви. 

Според очевидец американците хвърлили 6-8 газови бомби, а сред ранените имало и много жени. Али Хасани съветва хората да не ходят на летището в Кабул в никакъв случай. Местните медии посочиха, че е имало експлозия и пред хотел "Baron" срещу летището, като се споменава, че хотелът е бил използван до голяма степен от британски военни

Посолството на САЩ в Кабул заяви, че американците не трябва да се приближават до летището в Кабул поради експлозиите и съобщенията за изстрели

Български гражданин и неговото семейство са евакуирани от Афганистан и вече се намират на сигурно място в европейска държава на път за България, съобщават от външното ни министерство. 

Евакуацията на четиримата души от Кабул е извършена от дирекция „Ситуационен център" на МВнР със съдействието на Европейската служба за външна дейност и няколко български посолства, с евакуационни полети на Белгия и Испания.

Министерството на външните работи изразява своята благодарност към Белгия и Испания за оказаната подкрепа и споделена солидарност.
БГНЕС, БТА