Талабани: Ако САЩ се изтеглят, кюрдски и шиитски милиции ще залеят Ирак
Талабани: Ако САЩ се изтеглят, кюрдски и шиитски милиции ще залеят Ирак / netinfo
Президентът на Ирак Джалал Талабани днес предупреди, че ако войниците на САЩ се изтеглят от Ирак преждевременно, страната ще бъде залята от кюрдски и шиитски милиции, предаде ДПА. "Честно казано, смятаме, че ако силите на САЩ се изтеглят, кюрдите и шиитите ще наложат военно господство в страната", каза Талабани в интервю, публикувано в йорданския всекидневник "Ал Раи".

Стотици хиляди кюрди и шиити са готови да залеят цял Ирак. Кюрдите в трите автономни кюрдски провинции Дахук, Ербил и Сулеймания могат да овладеят град Мосул и всички арабски райони в тях за няколко часа, поясни Талабани. Самият той е председател на партията "Патриотичен съюз на Кюрдистан", която има подкрепата на една от милициите.

При това положение Ирак няма интерес от изтегляне на САЩ, отбеляза президентът на ИРак, който в момента се намира в болница в Йордания. Там той се възстановява от внезапно влошаване на здравето преди две седмици. Държавният глава посочи, че Ирак трябва да е подготвен с истински иракски сили, включващи всички групи от иракския народ, преди изтеглянето на САЩ.

Талабани подчерта, че е отдал голямо значение на конференцията в Багдад, която се състоя през изминалия уикенд с участието на Иран и Сирия. "Президентът на САЩ Джордж Буш пое риск, когато се съгласи на този контакт между американци и иранци, тъй като досега САЩ напълно отхвърляха каквато и да е била среща с иранците преди те да прекратят обогатяването на уран", каза той.

Според Талабани Ирак ще спечели най-много от възстановяването на приятелски отношения между САЩ и Иран. "Ако американците и иранците се договорят за постигане на сигурност и стабилност в Ирак, сигурен съм, че до месец-два ще има реални резултати", добави президентът. Това е така, тъй като иранците имат информация и способности да се справят с терористите, поясни той. /БТА/