Тайни ходове срещу BG имигрантитe в UK
Тайни ходове срещу BG имигрантитe в UK / netinfo

Британският министър на вътрешните работи Джон Рийд се бори с бунт на съветниците си заради планове да се затръшне вратата пред нова вълна имигранти от Източна Европа, съобщава неделното издание на в."Дейли мейл" - "Мейл он сънди".

Министри са обсъждали тайни ходове да спрат очакваните във Великобритания от догодина 300 000 българи и румънци, разкрива вестникът.

На министрите обаче ще се наложи да се откажат от отбелязват, че съгласно законите за защита на човешките права имигрантите могат да поискат и да получат същото право на достъп като вече допуснатите във Великобритания около 600 000 поляци и други източноевропейци, подчертава изданието.

До края на годината трябва да се вземе решение дали да се дадат същите права на достъп на 30-те милиона българи и румънци, когато страните им влязат в ЕС през 2007 г. Според независими изследователски групи, във Великобритания от догодина може да пристигнат до 300 000 души от България и Румъния, посочва "Мейл он сънди".

Представител на вътрешното министерство съобщава пред вестника, че Джон Рийд разполага с варианти, които да позволят на Великобритания да даде ограничени права на работа на българите и румънците. Вестникът отбелязва, че гражданите на България и Румъния имат по-нисък жизнен стандарт от тези на Полша.

Един от тези варианти би бил да се постъпи като Германия, която издаде ограничен брой разрешителни за работа, което й позволи да задържи потока от имигранти до няколко хиляди души, посочва британският вестник.