Тайната среща за Афганистан край Париж
Тайната среща за Афганистан край Париж / снимкa: БГНЕС

Неофициална среща за Афганистан с участието на неговите съседи, САЩ, Русия, Великобритания, Германия, Китай, ООН и ЕС бе открита днес в замъка Ла-Сел-Сен-Клу край Париж, предаде ИТАР-ТАСС и БТА.

Срещата започна без представителя на Иран, макар страната да бе потвърдила участието си. Иранският министър на външните работи Манушер Мотаки не пристигна обаче в Париж, не изпрати и иранския посланик във Франция. Смята се, че това се дължи на обтягането на френско-иранските отношения заради изказване на президента Никола Саркози. Техеран изрази недоволството си от думите на Саркози, че не може да се срещне с иранския президент Махмуд Ахмадинеджад заради изказванията му, че Израел трябва да изчезне от картата на света.

Главната задача на срещата край Париж, организирана от инициатива на Франция и Афганистан, е да се съдейства за стабилизиране на Афганистан и да се подобри координацията на програмите за оказване на помощ.

Вечерта към участниците в срещата ще се присъединят представители на още десетина страни и на НАТО, за да се разшири кръгът от обсъжданите въпроси.