Съветът за национална сигурност се събира за протестите в Белград
Съветът за национална сигурност се събира за протестите в Белград / снимка: БГНЕС

На заседанието на Съвета за национална сигурност тема на разговор ще бъдат нарушенията на обществения ред и актовете на вандализъм, станали по улиците на Белград. Това съобщи сръбският външен министър Вук Йеремич по телевизия Б 92, предаде БГНЕС.

Президентът Тадич ще председателства Съвета и ще настоява за пълно изясняване на всички аспекти и параметри на това събитие, свързани със сигурността. Той оцени, че станалото по улиците на Белград е напълно неприемливо. Йеремич отбеляза, че вандалските актове по никакъв начин не са били подкрепени или организирани от който и да е държавен орган. Министърът каза, че в момента е изключително важно всички държавни органи и отговорни политици да призоват за мир, държавно единство и достоен начин на борба срещу онова, което представлява елементарна неправда.

Дипломатическите усилия на Сърбия са насочени към това възможно по-малко страни-членки на ООН да признаят Косово, както и Косово да не стане член на международни институции, каза още Йеремич. Той изтъкна, че стратегическите приоритети на сръбското правителство остават същите – запазване на суверенитета и териториалната цялост на Сърбия и интегриране в ЕС.