Съдят българска адвокатка за незаконна имиграция в Италия
Съдят българска адвокатка за незаконна имиграция в Италия / снимка: БГНЕС

Прокуратурата в Сондрио /област Ломбардия/ е депозирала иск за ускорен съдебен процес срещу китаец, италианец и българка, съобщава днес вестник "Провинча ди Сондрио".

Тримата са арестувани на 26 април по обвинение в подпомагане на незаконна имиграция и фалшификация.

Барманът Фън Хуан-Кун, роден в Китай през 1974 година и наричан от клиентите с италианското име Матео, както и д-р Аниело Янаконе, роден през 1959 година в Авелино, лекар в здравната служба в Сондрио, остават в ареста, след като съдията по предварителното разследване е отхвърлил молбата им за освобождаване от затвора. 

"Освен лекаря и бармана, в беда изпадна и адвокат Красимира Димитрова Пожарлиева, родена през 1978 година в България, с постоянно местожителство в Сондрио. След няколко седмици, прекарани в затвора, тя е била поставена под домашен арест," пише всекидневникът.

Според информацията лекарят намирал сред пациентите си пенсионери и инвалиди, готови да подпишат фиктивен договор за наемане на чужденец за гледане. Китаецът осигурявал незаконните имигранти и ги свързвал с лекаря и с адвокатката, която имала грижата да придвижва документите в полицията за получаване на разрешително за законно пребиваване в Италия, пише БТА.

"Всичко това е струвало на незаконния имигрант шест хиляди евро, които са били делени по равно между тримата, след удържане на сумата, дължима на пенсионера съучастник в измамата. Китайският барман е обвинен в съучастие в над 40 такива случая, адвокатката - в близо половината от тях, а лекарят - в  шест," пояснява вестникът.