Свинско месо ще се предлага в ирландските магазини в близките дни
Свинско месо ще се предлага в ирландските магазини в близките дни / снимкa: Sofia Photo Agency

Продукти от свинско месо ще се предлагат в магазините в Ирландия в близките дни, съобщи снощи ирландският премиер Брайън Кауън, цитиран от ИТАР-ТАСС.

През уикенда Ирландия издаде международно предупреждение да не се консумира ирландско свинско месо и продукти на базата на свинско месо, произведени след 1 септември тази година. Причината за предупреждението бе открито високо съдържание на диоксин в свинското месо и храната на свинете в Ирландия.

Направените изследвания потвърдиха необичайно високо съдържание на диоксин в свинско месо от Ирландия - над 100 пъти повече от максимално допустимото в Европейския съюз. В магазините ще бъдат върнати месните продукти, които не са били заразени с диоксин, посочи Кауън.

Той нарече правилно решението на правителството да изцяло да изтегли от пазара свинското месо и продуктите, приготвени от свинско месо.

Същевременно представител на Европейската комисия заяви, че Ирландия е действала бързо и координирано при създалите се условия, като е взела правилни мерки, съобщи ирландското държавно радио и телевизия. Ветеринарни експерти от страните-членки на ЕС ще участват на извънредна среща във вторник и сряда, на която ще бъде анализирана ситуацията във връзка със заразеното месо.

Ирландските власти не изключват възможността да бъде въведено ембарго върху доставките на свинско месо от Ирландия. Германското правителство вчера вече призова да бъде изтеглено от пазара свинското месо от ирландски произход.