Светият отец призова да се спре кръвопролитието в Сирия
Светият отец призова да се спре кръвопролитието в Сирия / снимки: Reuters

Папа Бенедикт Шестнайсети отслужи тържествена Великденска литургия и в традиционно си послание „Урби ет Орби” („Към Града и към Света”) за празника призова за мир в Сирия и в раздираните от конфликти райони в Африка, и за повече религиозна търпимост по света, предаде ДПА.

Светият отец отслужи меса на площад „Свети Петър” в присъствието на над 100 000 вярващи. После той се появи на балкона на базиликата „Свети Петър” под радостните възгласи на множеството. След като обяви на латински език възкресението на Христос, папата каза на италиански, че възкресението на Христос, чествано на Великден, носи надежда и утеха на света, особено на онези християнски общности, които са страдат най-много за вярата си заради дикриминация и гонения.

После Бенедикт Шестнайсети насочи вниманието си върху точките на въоръжени конфликти. Той започна със Сирия, като призова кръвопролитията там да спрат и страната незабавно да поеме по пътя на уважението, диалога и помирението, както настоява международната общност.

Говорейки за Близкия Изток, папата отбеляза, че иракският народ трябва да бъде насърчен да не пести усилия по пътя си към стабилност и развитие, а на израелците и палестинците в библейския Божи гроб пожела да подемат смело отново мирния процес. Понтифът се помоли Господ да подкрепя християнските общности в Африка и да ги направи миротворци и деятели на развитието в обществата, към които принадлежат, обобщава БТА.

Той се помоли за утеха за страдащите народи в Африканския рог. Във връзка с напрежението между преобладаващо мюсюлмански Судан и съседния предимно християнски Южен Судан, папата помоли Бог да дари населението им със силата на опрощението.

Бенедикт Шестнайсети призова също да се сложи край на бунта в Мали и да се прекратят жестоките терористични нападения в Нигерия, мишена на които често са християните. Във посланието си папата помоли „Христос да даде на Мали, преживяваща деликатен политически момент, мир и стабилност”. „В Нигерия, която напоследък стана арена на кръвопролитни терористични нападения, да се изгради мирно общество, което да зачита религиозната свобода на гражданите си”, обърна се още папата, след съобщение за нов атентат близо до църква в нигерийския град Кадуна, при който според най-нови данни на АФП са загинали най-малко 20 души.

Главата на Римокатолическата църква произнесе традиционната си Великденска благословия и благопожелания „към Града и към Света” на 65 езика, включително арабски, японски, суахили и на родния си немски. „Нека благоволението и радостта на Възкръсналия Христос бъде с всички вас”, пожела на английски духовният водач на наброяващите близо 1,2 милиарда католици по света.

След напрегната Страстна седмица, по-късно днес Бенедикт Шестнайсети, който на 16 април навършва 85 години, ще отпътува за лятната папска резиденция Кастел Гандолфо южно от Рим, където ще си почине няколко дни, съобщи Ватикана.

Светият отец призова да се спре кръвопролитието в Сирия
netinfo