Светият отец обсъди с Буш срещата на върха на Г-8
Светият отец обсъди с Буш срещата на върха на Г-8 / снимка: BGNES

Папа Бенедикт Шестнайсети обсъди с Джордж Буш резултатите от приключилата вчера среща на върха на Г-8 в Хайлигендам, предадоха осведомителните агенции. Това бе първата среща между Светия отец и президента на САЩ, който е на посещение в Рим, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Светият отец запита за резултатите от форума и Буш оцени срещата като успешна. Както знаете, лидерите на Осморката са на твърде различни мнения, но всичко мина добре, каза Буш.

Бенедикт Шестнайсети даде висока оценка за инициативата на световните лидери във връзка с помощта за бедните страни в Африка и борбата срещу СПИН, предаде агенция АНСА, като се позова на източници от Ватикана.

Президентът обеща на Светия отец да положи усилия, за да издейства от Конгреса на САЩ да удвои американската помощ в борбата срещу СПИН в Африка до 30 млрд. долара през идните 5 години, отбелязва Асошиейтед прес.

Папа Бенедикт Шестнайсети отправи пожелание за скорошно решение по пътя на преговорите на конфликтите и на кризите в Близкия изток. С президента на САЩ той обсъди войната в Ирак, ситуацията в Ливан, в Дарфур и Латинска Америка, се казва в съобщението на Ватикана за срещата, цитирано от Франс прес.

Разговорът между Буш и папата продължи близо половин час. След това в библиотеката на Апостолския дворец влезе съпругата на президента Лора Буш, за която бе уредена екскурзия из съкровищницата на ватиканските музеи. Негово светейшество Бенедикт Шестнайсети и Джордж Буш си размениха подаръци, посочва ИТАР-ТАСС.