Стрелецът от Копенхаген се правел на пиян, за да стигне до синагогата
Стрелецът от Копенхаген се правел на пиян, за да стигне до синагогата / БГНЕС

Въоръженият мъж, заподозрян за убийството на охранител евреин в копенхагенска синагога, се правел на пиян, докато приближавал сградата, предаде ДПА, като се позова на датски медии.

По данни на вестник "Политикен" нападателят вървял, залитайки по тясната улица пред синагогата, преди да застреля 37-годишния охранител Дан Узан в главата и да рани двама полицаи.

Мъжът качил в интернет видеозапис, в който възхвалява джихада, предаде ДПА. Видеозаписът е бил качен в профила на нападателя във Facebook малко преди той да открие огън по културен център в Копенхаген, съобщава датският в. "Екстра бладет".

Видеозаписът след това е бил споделен и в канал на YouTube, в който имало и други записи, възхваляващи джихадистите от ИД.

Полицията заяви, че 22-годишният въоръжен мъж е извършител и на съботното нападение срещу събитие в подкрепа на свободата на словото, където 55-годишният филмов режисьор Фин Ньоргор загина, а трима полицаи бяха ранени.

Органите на реда застреляха заподозрения пред жилищната сграда, в която живеел.

Самоличността на заподозрения бе назована от някои медии, които съобщиха, че неотдавна е бил в затвора за нападение с нож.

Идентифицираха самоличността на нападателя от Копенхаген

Според полицията той е роден в Дания и има дълго криминално досие, включващо притежание на оръжие и нападение.

Ръководителят на местната Служба за сигурност Йенс Мадсен заяви, че според него нападателят е бил "вдъхновен от нападенията в Париж", при които загинаха 17 души, включително 12 в редакцията на сатиричното издание "Шарли ебдо", известно с карикатурите на пророка Мохамед.

Нападенията в Дания повтарят тези във Франция

Директорът на образователен център за възрастни, който заподозреният е посещавал, го определи като "добър, трудолюбив ученик". Той посочи пред датска телевизия, че цялото училище било шокирано от вестта, че бившият ученик е заподозрян за извършител на нападенията от края на миналата седмица, при които загинаха двама души, а петима бяха ранени.

Междувременно датската полиция обвини двама мъже, че са съучастници на заподозрения стрелец, предаде Ройтерс. Двамата са били арестувани вчера.

"Двамата мъже са обвинени в съучастие, чрез съвети и действия, на извършителя на атаките в Крудтьонден и Кристалгаде", се казва в изявление на полицията.

Източник: БТА