Повече от 900 жители на околните села бяха евакуирани рано тази сутрин след избухването на големия пожар в рафинерията "Пертамина Балонган" в индонезийската провинция Западна Ява, съобщиха властите, цитирани от Асошиейтед прес и ДПА.

Пострадали са около 20 души, петима - сериозно. Сред тях има работници в рафинерията и няколко местни жители, получили обгаряния докато преминавали през района, съобщи местният клон на агенцията за справяне с бедствия.

Експлозия предизвика голям пожар в индонезийска петролна рафинерия (ВИДЕО)

"Трима души се водят за изчезнали",
според началника на местната агенция за гражданска защита. Нике Видявати - главен изпълнителен директор на държавната петролна и газова корпорация "Пертамина", каза че пожарникарите още се борят с огъня и се опитват да не допуснат разпространение на пламъците.

Причината за пожара още се разследва, каза Видявати на пресконференция. Служители на на "Пертамина" разказаха, че по времето, когато пожарът е избухнал, е имало проливен дъжд и мълнии.

Според началника на местната противопожарна служба, пожарът може да е тръгнал от мълния. Имаше експлозия. Валеше дъжд, съпроводен със светкавици, разказа той пред сайта iNews.

На сателитни снимки, анализирани от АП, се вижда огромен стълб от черен пушек, който се издига от рафинерията над близкото село. Огънят изглежда локализиран в четири резервоара в средата на рафинерията.

Заводът "Балонган" има капацитет за рафиниране на около 125 000 барела суров петрол дневно. Той снабдява с гориво Джакарта, Бантен и други региони в Западна Ява.

Националната агенция за справяне с бедствия съобщи, че 912 жители са настанени в 3 евакуационни центъра.
БТА