Стотици араби са изгонени от Киркук от кюрдите, съобщи Амнести интернешънъл
Стотици араби са изгонени от Киркук от кюрдите, съобщи Амнести интернешънъл / Thinkstock/Getty Images

Силите на иракските кюрди са разрушили къщите и са прогонили стотици араби от северния град Киркук, в знак на отмъщение за неотдавнашно нападение на "Ислямска държава", съобщи вчера международната правозащитна организация Амнести интернешънъл, предаде АФП.

След продължилото няколко дни нападение на джихадистите срещу Киркук, започнало на 21 октомври, властите на града, контролират от кюрдите, са разрушили с булдозери домовете на няколко стотин араби сунити и им заповядали на напуснат града.

Сред изгонените от Киркук и околните села жители има близо 250 семейства, които вече били принудени да напуснат родните си места заради насилието, уточнява Амнести.

Киркук е мултиетнически град, разположен на 170 км югоизточно от Мосул, втория по големина град в Ирак и последната крепост на Ислямска държава в страната.

След като иракските и кюрдските войски започнаха офанзива за отвоюването на Мосул, сунитската екстремистка групировка предприе нападение срещу Киркук, за да отклони силите на противника от основната операция. В боевете загинаха 46 военни и цивилни, и 76 джихадисти.

Източник: БТА