/ БГНЕС
„Сърбия е партньор на Алианса и уважаваме нейното решение да бъде неутрална“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той подчерта, че от косовските власти се очаква да спазват Брюкселското споразумение и да не навлизат в северната част без съгласието на мироопазващите сили КФОР.

В интервю за белградския всекидневник "Блиц" по време на двудневна среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО в Брюксел, Столтенберг подчерта, че трансформирането на Косовските сили за сигурност (КСС) в армия може да има последствия за евроатлантическата интеграция на Прищина.

Парламентът в Прищина одобри създаване на косовска армия, Сърбия иска спешно заседание на ООН

„Няколко съюзници от НАТО изразиха мнението си, че сега не е подходящият момент КСС да се трансформират в армия. Също така те смятат, че решението за въвеждане на мита за стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина пречи на диалога между Белград и Прищина. Подкрепяме диалога и смятаме, че всичко, което пречи за намирането на решение, води до грешна посока“, категоричен е Столтенберг.

Генералният секретар на ООН обезпокоен от решението на Косово за собствена армия

Генералният секретар на НАТО добави, че Алиансът "даде ясно да се разбере, че ще продължи мисията на КФОР в Косово, която е под мандата на ООН".

„Тук сме, за да защитим всички хора и да гарантираме безопасността на всички, разбира се, и за сърбите в Косово ... Очакваме властите в Косово да спазват всички международни задължения, включително споразумението от Брюксел, т.е. да не навлизат в северната част без съгласието на КФОР“, каза Столтенберг.
БГНЕС