Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Столичният инспекторат състави, за първи път, два акта на ученици, драскали по стена на сграда, която се намира в непосредствена близост до 91 Немска езикова гимназия „Проф. К. Гълъбов”. Това обяви Иво Пенев, който е началник на сектора, занимаващ се с контрола на рекламната дейност в града.

Заловените са ученици от 12 клас на гимназията, които решили по този начин да отбележат дипломирането си, изобразявайки кутия с цигари. Нарушителите вече са пълнолетни и ще понесат отговорност за деянието си.

Българска ученичка се разписа върху Колизеума, хванаха я (ВИДЕО)

„До съставянето на актовете се стига, след като учениците са били заловени на място от патрул на 4 РУ – СДВР докато рисуват. Установяването на такива вандалски прояви е изключително трудно, защото рядко органите успяват да заловят нарушителите в момента, в който рисуват. За такъв тип нарушения, предвидените в Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на СО санкции за физически лица са от 50 до 500 лв.”, обясни Пенев и добави, че нарушителите вече са заличили надрасканото като са пребоядисали цялата стена, с надеждата да им се размине глобата.

Той поясни, че от началото на годината Столичен инспекторат провежда кампания срещу вандалските прояви на рисуване и писане по училища и детски градини. За последните месеци са заличени драсканиците от фасадите на 9-та Френска гимназия, 133 СУ „А.С.Пушкин”, СМГ „П.Хилендарски”, 6 ОУ „Граф Игнатиев”, 126 ОУ „П.Ю. Тодоров” и 142 ОУ „В.Ханчев”. Кампанията на Инспектората продължава.

Каква ще е санкцията за българката, драскала по Колизеума?

Този случай идва, след като вчера нашенка беше заловена да изписва името си на Колизеума в Рим. Нея я застрашава глоба до 20 000 евро.
БГНЕС