/ iStock
Пуле - това е най-скъпото сирене в света. То се прави не във Франция или Италия, а в съседна Сърбия.

Един килограм от балканския деликатес струва 1000 евро.

Защо е толкова скъпо и какво специално има в него, разказва "Deutsche Welle".

Производител на Пуле е Слободан Симич, пенсиониран сръбски политик. Също така настоящ фермер и създател на природен резерват "Засабица", където живеят над 300 магарици.

Когато се оттеглил от политиката през 1997 г., Слободан създал място, в което да приюти животните, много от които са били бити и експлоатирани от предишните си собственици. Вероятно вече се сещате от каква суровина се прави скъпото сирене... Да, точно от магарешко мляко.

"Магариците са много спокойни животни. Освен това са много пестеливи - намират сами на ливадата храната си, на на почти не ни се налага да ги храним", споделя експолитикът.

С течение на времето той иска да направи нещо с млякото на магаретата, които отглежда. Но, това се оказва много сложен процес. "За количеството мляко, което дава дневно една крава, на магарицата й трябват 3 месеца. Те нямат голямо виме и трябва да се доят на ръка само", разказва още Слободан Симич.

Магарешкото мляко има доста специфичен и сладникав вкус. И е най-близо до човешката кърма. В него обаче няма казеин - протеинът, който е важен за да стане сиренето. Затова след години експерименти, Слободан налучква формулата - 60% магарешко и 40% козе мляко.

Слободан твърди, че не иска да става милионер. Той продава годишно не повече от 20 кг. Пуле. Намира цената на сиренето за много справедлива, защото за 1 кг. са необходими 25 литра мляко.
Deutsche Welle