Справка за Абхазия
Справка за Абхазия / netinfo

През 1992 г. Абхазия се отцепва от Грузия и обявява независимост. Последвалата гражданска война взима около 2000 жертви, 250 000 грузинци напускат Абхазия.

През 1994 г. Грузия и Абхазия сключват примирие. В района на конфликта с мандат на Общността на независимите държави (ОНД) са разположени 2000 руски войници. През 1995 г. с приетата на 24 август 1995 г. нова конституция на Грузия Абхазия получава статут на автономна република в състава на Грузия.

На 10 април 1996 г. на извънредно заседание на парламента на Грузия президентът Едуард Шеварднадзе заявява, че Абхазия получава специален статут в състава на Грузия, като ще има собствен герб, флаг, химн и органи на самоуправление, както и известни икономически права. На 12 октомври 1996 г. парламентът на Абхазия одобрява Декларация за независимостта на републиката, подписана от президента на Абхазия Владислав Ардзинба.

Преговори за окончателно решаване на конфликта между Грузия и Абхазия се водят с посредничеството на Русия, Франция, Германия , ОССЕ и ООН. Последната среща между представители на Абхазия и Грузия по въпросите на сигурността е в Гали, Абхазия, през януари 2004 г. под егидата на ООН.

На срещата през март 2001 г. в Ялта , Украйна, е приета декларация от Ялта и програма от мерки за укрепване на взаимното доверие.; през октомври 2003 г. в Гали, Абхазия, е проведена поредна абхазко-грузинска среща за разрешаване на кризата. (БТА)