/ Gulliver/Getty Images
Педофилските престъпления са епидемия в САЩ и са необходими действия в национален мащаб, заявиха вчера четири бивши американски спортистки от висок ранг, които са били подложени на сексуална агресия в детството си от спортния лекар Лари Насар, предаде АФП.
 
"Едно на всеки три момичета и едно на всеки пет момчета ще станат жертви на сексуални злоупотреби преди 18-ия си рожден ден", заяви гимнастичката Джанет Антолин на започнала вчера феминистка конференция в Лос Анджелис. Според нея причината за епидемичните размери на тези посегателства е, че гласовете на децата не се чуват.
 

Gulliver/Getty Images


"Не беше само Насар", заяви тя. Според нея все още има треньори, които злоупотребяват с гимнастички и за борба с това са необходими мерки на национално равнище.
 
През февруари бившият лекар на американския национален отбор по гимнастика Лари Насар получи допълнителни 125 години затвор, след като съдът в Мичиган го призна за виновен за сексуално посегателство. Това бе третата присъда за 54-годишния лекар, който получи още 235 години заради детска порнография и по други обвинения.
 
Насар трябва да излежи поне 40 години от последната си присъда, за да може да подаде молба за освобождаване.
 
Gulliver/Getty Images


Повече от 260 жени свидетелстваха срещу Насар, като някои от случаите стигаха до 90-те години на миналия век.

Голяма част от дамите настояха да направят това публично по време на 7-дневното изслушване в Ингъм Каунти, а сред тях бяха олимпийските състезателки от Лондон 2012 Али Райсман, Джордин Уийбър и Маккайла Мароуни.
БТА