Спазване на резолюцията на ООН - път за решението на косовския проблем, според Лавров
Спазване на резолюцията на ООН - път за решението на косовския проблем, според Лавров / netinfo

Руският външен министър Сергей Лавров е убеден, че уреждането на косовския проблем е невъзможно без изпълнението на всички изисквания в съответна резолюция на ООН.

“Работим за това Съветът за сигурност на ООН да се придържа към онази линия спрямо Косово, която самият той одобри през 1999 г., приемайки резолюция 1244”, каза Лавров на пресконференция след заседанието на Постоянния съвет за партньорство Русия-ЕС в Люксембург.

Руският външен министър отбеляза, че по инициатива на Русия в СС на ООН ще се проведе преглед на изпълнението на тази резолюция.

“Тя се изпълнява далеч не във всички свои компоненти. Преди всичко не се изпълнява по отношение на ключовите за малцинствата положения за свободата на завръщане на бежанците и вътрешното преместване на лицата, осигуряването на безопасността на малцинствата в тази сръбска област”, заяви Лавров.

Той подчерта, че пътят за уреждането на ситуацията в Косово се намира “изключително в руслото на резолюция 1244”. “Това предполага продължаване на преговорния процес и запазване на контрола на СС на ООН и върху преговорите, и върху дейността на международното присъствие в областта”, добави министърът, като напомни, че Русия предизвика пътуване на мисия на СС на ООН в Сърбия.