Сомалийските пирати поискаха откуп за освобождаването на отвлечените рибари
Сомалийските пирати поискаха откуп за освобождаването на отвлечените рибари / netinfo

Испанското правителство създаде кризисен екип заради отвличането на испански риболовен кораб край бреговете на Сомалия и поискания от четирима пирати откуп за освобождаване на 26-членния екипаж, предаде ДПА. Испански и сомалийски представители се опитват да издействат освобождаване на 13-те испански и 13-те африкански рибари. Според испанското радио "Мундо" африканците са от Гана, Мадагаскар, Сенегал и Сейшелските острови.

Сомалийците се опитали да оправдаят отвличането на кораба, като заявили, че са членове на милиция, която имала финансови затруднения. Испанското правителство създаде комисия за координация, в която участват вицепремиерът, министрите на външните работи, на отбраната и на околната среда и главнокомандващият на армията.

Правителството съобщи, че поддържа контакт с Европейския и с Африканския съюз, със сомалийските власти, както и със съюзници с военно присъствие в района, като Франция и Великобритания.

Испания е уведомила и НАТО в случай, че военни кораби в района могат да се намесят, съобщава БТА. Испанската военна фрегата от Червено море, която се очаква да пристигне в района до 48 часа, ще има само "разубеждаваща" роля, заяви източник от министерството на отбраната.

На 4 април сомалийски пирати отвлякоха френската луксозна яхта "Льо Понан". Седмица по-късно екипажът бе освободен, след като бе платен откуп, а шестима пирати бяха заловени и отведени във Франция, за да бъдат съдени, припомня ДПА.