Сомалийски пирати освободиха кораб след 10 месеца плен и отвлякоха танкер
Сомалийски пирати освободиха кораб след 10 месеца плен и отвлякоха танкер / снимка: Reuters, архив

Сомалийски пирати освободиха днес алжирски кораб и 25-членния му екипаж, след като ги бяха държали 10 месеца в плен. Също днес бе съобщено, че пирати са отвлекли танкер за химикали с 21-членен филипински екипаж, предадоха осведомителните агенции.

Командването на военноморските сили на ЕС в Арабско море съобщи, че алжирският кораб „Блида” е освободен и вече плава към близко пристанище. Екипажът му е съставен от алжирци, украинци и филипинци. Двама от тях заболяха тежко по време на пленничеството и бяха освободени от похитителите. „Блида” бе отвлечен през януари на около 150 морски мили (около 278 км) югоизточно от оманското пристанище Салалах.

Междувременно правителството на Филипините обяви, че танкерът „Ликуид велвит” е бил отвлечен в понеделник в Арабско море на път за Индия. Танкерът за химикали с 21 филипинци на борда плава под флага на Маршалските острови, а собственикът му е гръцка компания.

Говорител на външното министерство в Манила каза, че още 43-ма филипинци се намират на пет други кораба, които в момента са в плен на пирати. Около една трета от наброяващите 1,5 млн. моряци от търговския флот в света са филипинци, посочва БТА, позовавайки се на данни, изнесени от АП. Агенцията допълва, че по данни на командването на военноморските сили на ЕС, през октомври пирати са държали в плен общо девет кораба и около 250 заложници.