Смъртоносна инжекция доведе до 15-минутна агония
Смъртоносна инжекция доведе до 15-минутна агония / снимка: Gulliver/Getty Images

В резултат на употребата на нов препарат за екзекуции във Флорида, осъден на смърт агонизира в продължение на 15 минути.

Дълги години в затворите в САЩ се използваше пенобарбитал. Производителят обаче престана да го произвежда и това наложи подмяната му с друг препарат за смъртоносни инжекции при изпълнение на смъртни присъда.

Във Флорида на 51-годишния Уилям Хеп, осъден на смърт за убийство, бе поставена инжекция с хидрохлорид мидазолам. Препаратът обаче бе приет зле от затворника, агонизирал в продължение на цели 15 минути.

По разкази на очевидци, през всичкото това време Хеп останал в съзнание, като тялото му се тресяло в конвулсии - симптоми, наблюдаващи се твърде рядко и в много по-слаба степен при инжектирането на досегашния препарат, пише БГНЕС.

Според затворническата администрация екзекуцията била преминала нормално. Пуснатото по-късно официално съобщение гласи, че „организмът на затворника прие препарата според очакванията, без видими странични ефекти”.

Последните думи на Хеп, преди смъртоносната инжекция да му бъде поставена, бяха свързани с неговото престъпление. Хеп си призна, че наистина е извършил убийство - нещо, което отказваше да признае цели 20 години.