Словения: Процесът на независимост на Косово не може да бъде спънат
Словения: Процесът на независимост на Косово не може да бъде спънат / netinfo
Европейският съюз трябва да бъде готов да насочи Косово към пътя на независимостта, след като Съветът за сигурност на ООН не успя да постигне съгласие за бъдещето на сръбската област, заяви предстоящото председателство на ЕС, съобщи Ройтерс.

ЕС и Косово трябва да постигнат съгласие каква ще бъде следващата им стъпка по разумен начин и без никакви шантажи. Ясно е, че определени процеси не могат да бъдат спънати, заяви на пресконференция в Брюксел словенският външен министър Димитрий Рупел, чиято страна поема ротационното председателство на ЕС на 1 януари, пише БТА.

Съветът за сигурност на ООН не успя в сряда да преодолее големите различия за бъдещето на Косово, на чийто подкрепен от Запада стремеж за независимост твърдо се противопоставят Сърбия и Русия. Голяма част от страните от ЕС се очаква да признаят декларация за независимост на лидерите на албанското етническо мнозинство в Косово, която се очаква в началото на идната година. ЕС се очаква също да поеме полицейските задължения от мисията на ООН в областта.

„Ако правилно разбирам настроенията в ЕС, ние сме готови да признаем реалността, която съществува на Западните Балкани”, заяви Рупел, добавяйки, че очаква статутът на провинцията да бъде решен най-късно до края на юни. Няколко страни, особено Кипър и Гърция, не искат да признаят каквато и да е едностранна декларация за независимост на Косово заради опасенията си доколко би била законна тази стъпка или заради опасността да бъдат окуражени други сепаратистки претенции.